PENCERE VE ENERJİ

Enerji, iş yapabilme gücüdür. Yaşantımızda yer kaplayan en önemli ögelerinden biridir. Yaşam boyunca çeşitli enerji kaynaklarından faydalanırız. Dünyadaki enerji ihtiyacının artmasıyla ve doğal enerji kaynaklarımızın hızla tükeniyor olmasıyla, enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı konuları büyük önem kazanmıştır. Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde bir azalma olmadan enerjiyi daha verimli kullanmak, yani aynı işi daha az enerji ile yapmak demektir.

Ülkemizde harcanan enerjinin %32’si konutlarda tüketilmektedir. Binalarda harcanan enerjinin %28’i ise pencerelerdeki ısı kayıplarından oluşmaktadır. Bu sebeple pencerelerde enerji verimliliği önemli bir yere sahiptir.

Müstakil bir yapıda ortalama olarak, ısının %16’sı çatıdan, %6’sı tabandan, %18’i duvarlardan, %32’si bacadan ve %28’i ise pencerelerden kaçmaktadır. Pencerelerden kaçan ısının önemli bir miktarı (%8 kadar) infilitrasyon (derzler arasından hava sızması) yolu ile olmaktadır. Çok katlı bloklarda ise, toplam yüzey içerisinde pencerelerin oranı arttığından bina yalıtımında pencerelerin önemi çok daha artmaktadır. Tek camlı bir ahşap doğrama için tipik birçok katlı blokta, ısının %6’sı çatıdan, %30’u duvarlardan, %58’i pencerelerden ve %6’sı döşemeden kaçmaktadır.

Bir pencerenin ısı yalıtımı, pencerenin U değeri (ısı transfer katsayısı) cinsinden sayısal olarak ifade edilir. U Değeri birimi W/m2K dir. U değeri, malzemenin ısıyı nasıl taşıdığını gösterir. Isı transfer katsayısının azalması ısı transferinin zor gerçekleştiğini göstermekte, dolayısıyla daha yalıtkan bir malzeme olduğunu ifade eder.

Binalarda ısı kayıpları, çatıdan, bodrumdan, duvarlardan, ısıtma sisteminden, pencerelerden ve derz aralıklarından kaynaklanır.

Pencereler de ki ısı kaçakları, pencere elemanlarının K değerine (ısı geçirgenlik katsayısı) bağlı olup, PVC profillerde bu değer PVC sistemin odacık ve conta sayısına göre 0,9 W/m2K den başlayarak -1.8 W/m2K değişkenlikler gösterir. DIN 4108 ve TS 2164’e göre, çift camlı bir pencerenin toplam ısı geçirgenlik katsayısı 2.6 kcal/m2hC olarak kabul edilmiştir. Buna karşılık, basit alüminyum doğramalarda bu değer 5.0 kcal/m2hC, ahşap doğramalarda ise 4.5 kcal/m2hC kadardır. PVC Pencereler de ki ısı yalıtım katsayısı ve infilitrasyon miktarındaki bu farklılık %50’lere varan bir tasarruf sağlamaktadır.

Genel olarak Avrupa standartlarında da:

    – Tek odacıklı profillerin k değeri: 2.0 – 2.4
    – İki odacıklı profillerin k değeri: 1.7 – 2.0
    – Üç – dört odacıklı profillerin k değeri: 1.5 – 1.8
    – Beş – altı – yedi odacıklı profillerin k değerleri: 0,9 – 1.3’dir.

Bir pencerenin toplam ısı geçirgenlik katsayısı, profilin ve camın ısı geçirgenlik katsayılarına bağlıdır. PVC profilin yanında cam ne kadar yalıtkan olur ise sistemin U değer o kadar düşük çıkar. Bir evin pencere takılacak olan boşluklarında PVC profillerin kapladığı yüzey alanı genel ortalama %25-30 m2 civarındadır. Geri kalan alan cam ile kaplandığı için pencerede kullanacak camın özellikleri toplam ısı yalıtımını asıl etkileyen faktördür. Günümüzde 3 camlı ve özellikli camlar ile pencerelerdeki U değeri 0,6 W/m2K değerlerine kadar çekilebilmektedir. Enerjiyi daha verimli kullanmak içinPassive Houseevler yapılmaktadır. Ayrıca Avrupa’da bu tür evlere devlet destek vermekte teşvik etmektedir.

Pencerelerdeki U değeri üçe ayrılmaktadır.

    – Uw (W=Pencere) – Pencerenin genel ısı transfer katsayısı
    – Ug (g=Camlar) – Camların ısı transfer katsayısı
    – Uf (f=Çerçeve) – Çerçevenin ısı transfer katsayısı

Pencere doğramalarında ısı kaybeden yerler;

    1. Kasa-duvar arasındaki boşluklar,
    2. Kasa-kanat arasındaki boşluklar,
    3. Pencere doğrama malzemeleri,
    4. Pencere cam yüzeyleri.